Artikkeli

28.1.2021

Hyvät sisäolosuhteet aikaansaadaan tietoa keräämällä ja analysoimalla

LVIA-järjestelmät muodostavat kokonaisuuden, jonka optimaaliseen toimintaan hyvät sisäolosuhteet perustuvat. Systemaattisesti kerätyn datan analysointi auttaa tämän kokonaisuuden rakentamisessa ja ylläpidossa.

Arttu Laitinen 1200x600

Hyvissä sisäolosuhteissa on miellyttävä työskennellä ja oleskella kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina.

- Tilaan on tultava riittävä määrä raikasta, oikean lämpöistä ilmaa, joka leviää koko tilaan. Sopivan lämpötilan ylläpitoa varten tarvitaan oikeanlainen ilmanvaihtojärjestelmä ja hyvin säädetyt lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät. Ilmanvaihdon, lämmityksen ja jäähdytyksen hallintaan tarvitaan automaatiota, jotta asiat tapahtuvat siten ja silloin kun pitääkin. Tätä kaikkea on tarkasteltava kokonaisuutena, jotta aikaansaadaan hyvät sisäolosuhteet. Osaoptimointi ei johda hyvään lopputulokseen, myyntijohtaja Arttu Laitinen TPI Controlista kuvailee.

- Rakentamisen kulttuuri on valitettavasti sellainen, että LVIA-järjestelmien suunnitelmat eivät toteudu kokonaisuutena itse asentamisvaiheessa, kuten ehdottomasti pitäisi. Järjestelmien asentamisesta vastaavat useat eri urakoitsijat, ja sitten myöhemmin järjestelmiä säädetään eri yritysten toimesta. Tämä on todella haasteellinen tilanne, jossa syntyy väkisinkin ristiriitaisuuksia.

Systemaattista datan keräämistä

Jotta edellä kuvattu tasapainoinen kokonaisuus aikaansaadaan, tarvitaan oikeaa tietoa. TPI Control on mitattuun tietoon perustuva LVIA-kunnossapidon asiantuntija ja palveluntuottaja.

- Keräämme systemaattisesti tietoa eri järjestelmien toimivuudesta erilaisilla mittauksilla ja analysoimme ne. Näin saamme tilannekuvan kiinteistön eri osista ja näemme mahdolliset poikkeamat. Olosuhdeselvityksen perusteella suunnittelemme ja budjetoimme tarvittavat toimenpiteet, joilla sisäolosuhteet saadaan optimaalisiksi kaikissa kiinteistön osissa. Teemme tarvittavat kunnostustoimenpiteet tai etsimme sopivan yhteistyökumppanin, Laitinen kertoo.

Laitinen korostaa, että ilman pitkäaikaista datan keräämistä ja analysointia ei ole mahdollista paikallistaa varsinkaan piileviä ongelmakohtia LVIA-järjestelmien ja niiden muodostaman kokonaisuuden toiminnassa.

 Kun kunnostukset LVIA-järjestelmissä on tehty, varmistetaan säännöllisillä kontrollimittauksilla ja -säädöillä miellyttävät sisäilmaolosuhteet. Näin kiinteistön käyttäjien tyytyväisyys ja työteho säilyvät hyvällä tasolla.

 - Kontrolloidessamme kiinteistöä säännöllisesti lämmitys- ja jäähdytyskausilla tarkastamme toimilaitteiden toiminnan ja teemme tarvittavat säätö- ja kunnostustoimenpiteet. Säännöllisellä ennakoivalla kontrollikäynnillä pidennämme laitteiden käyttöikää ja lisäksi tuotamme tietoa kiinteistön teknistä kehityssuunnitelmaa varten.

(KunnallisSuomi-lehti 1/2021)

 

Lue lisää palveluistamme

 

 

 

Arttu Laitinen
Arttu Laitinen

Hei olen Arttu Laitinen, myyntijohtaja TPI:llä. Vapaa-aikanani vedän judotoimintaa Meidokanissa ja kesäisin pelailen golfia.

LinkedIn